Social media detox – 48 uur zonder social media

Apps op telefoon met veel meldingen
Al een tijdje liep ik rond met het idee dat ik graag eens een dag – of misschien langer? – geen social media wilde gaan gebruiken om te ervaren hoe dat zou zijn. Dit idee werd sterker toen ik de YouTube video van Niklas Christl tegenkwam. In zijn video 30 Days Without Social Media | My Transformation (klik om te bekijken, zeer de moeite waard!) neemt hij je mee in zijn social media detox experiment.

Heb je wel eens je schermtijd bekeken op je telefoon? Auw. De dag voor mijn eigen mini-experiment zat mijn schermtijd op 4 uur en 6 minuten… Elke 23 minuten gemiddeld ontgrendelde ik mijn telefoon (huh, hoe dan??) en mijn nummer 1 gebruikte app was, jawel, Instagram. Deze app had ik die dag 1 uur en 30 minuten gebruikt.

En om eerlijk te zijn, deze statistieken waren op een werkdag (vrijdag) en hiervoor ben ik al veel bezig geweest met social decluttering. Hierbij ben ik veel accounts gaan ontvolgen waar ik geen toegevoegde waarde uithaalde. Ik ontvolgde voornamelijk merken (waarom volg ik dure merken waar ik toch nooit iets van ga kopen?), BN’ers en influencers waar ik niks meer mee had. Ook had ik al verschillende mensen gemute waarvan ik hun content niet meer per se wil zien in mijn feed, maar ze niet direct wil ontvolgen. Dus eerder zou mijn schermtijd waarschijnlijk nog hoger zijn geweest met meer content wat er te bekijken was in mijn feed.

resultaat van schermtijd voor social detox

Mijn social media detox

Die 4 uur en 6 minuten moet echt minder. Op die vrijdagavond schreef ik in een post op Snapchat dat ik voor een tijdje offline zou gaan. Hoe lang had ik voor mezelf ook niet niet vastgesteld. De 30 dagen die veel mensen aanhouden in de video’s die ik op YouTube keek leken mij wel erg lang. Een weekend was wel het minimale. Op de overige kanalen liet ik niks weten.

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe sneaky social media platformen zijn gebouwd? Volledig rondom het feit om jou daar te houden en als je weg bent, er weer naartoe te trekken. Wat dacht je van Instagram Stories? 24 uur te bekijken en dan zijn ze weg. Kom je langer dan 24 uur niet op Instagram, dan mis je deze content dus. TikTik doet dit nu ook met hun ‘verhalen’. Ook deze zijn na een dag weg. Foetsie. Op Snapchat wil je je streak behouden en dus stuur je elke dag een foto naar je vrienden. Bizar toch? Al deze platformen spelen er inmiddels op in om je minimaal 1x per dag naar ze toe te trekken, want anders mis je van alles en ze proberen je zo lang mogelijk vast te houden als je er eenmaal bent.

Lees ook: ‘De cover van je Insta-highlights aanpassen ZONDER ze in je story te zetten!’

Dag 0- Vrijdagavond

Op vrijdagavond, vlak voor ik ging slapen, navigeerde ik op mijn telefoon naar de schermtijdbeheer-functie. Op Android kun je hier per app een tijdslimiet instellen. Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok, BeReal, Reddit en LinkedIn gingen op 0 uur en 0 minuten. Dit resulteerde in een scherm vol met ‘zwarte’ apps die ik niet meer kan gebruiken zolang dit limiet aanstaat. Laat die social media detox maar beginnen, welterusten!

Dag 1 – Zaterdag

Ik moet zeggen dat deze eerste dag echt heel goed ging. Geen enkele keer heb ik toch op de icoontjes willen klikken of had ik de neiging om via een andere weg toch nog even te kijken (even snel inloggen op Instagram op mijn laptop bijvoorbeeld). En eigenlijk was het helemaal niet gek en best wel rustgevend om niet te zien wat anderen aan het doen waren. Iets wat ik in de verschillende YouTube video’s vaak had gehoord was dat het eigenlijk heel raar is dat we onze dag beginnen met het kijken naar de levens van andere mensen, voordat we met die van onszelf beginnen. En dit was precies wat ik deze eerste dag kon waarderen. Mijn eigen ding doen en mijn zaterdag niet vergelijken met de dingen die mijn ‘vrienden’ aan het doen waren.

Wel bedacht ik me dat ik het mezelf wel wat makkelijk heb gemaakt door te kiezen voor dit weekend. Ik ga binnenkort op reis en had daarvoor een lijstje met spullen die ik nog moest kopen, dus was ik in de ochtend in de stad te vinden. In de middag was er een YouTube video die ik graag wilde kijken die ruim 3,5 uur duurde EN was Formule 1 te zien. Op deze manier kon ik mezelf de hele middag en avond bezighouden.

En het resultaat mag er wezen! Deze dag heb ik minder dan een half uur op mijn telefoon gekeken. Bizar! Met als nummer 1 app: Kladblok 😂. Daar stond mijn lijstje in met de dingen die ik in de winkels moest kopen, dit gebruikte ik 9 minuten.

resultaat van schermtijd op dag 1 tijdens social detox

Dag 2 – Zondag

Deze dag was moeilijker dan de eerste. Wat ik hierboven al schreef over het verdwijnen van content na 24 uur uit Stories/verhalen was de grootste boosdoener waar ik veel over nadacht toen ik op de tweede dag wakker werd. Ik heb dan ook een beetje gecheat en heb via mijn laptop de Instagram-accounts van 4 personen opgezocht waarvan ik toch heel graag hun stories wilde bekijken. Oeps!

Ook vond ik het vandaag een stuk lastiger om me te vermaken met iets anders dan social media. Ik was de hele ochtend en middag thuis, Formule 1 begon pas om 14.00 uur en met alleen wat YouTube kijken en op mijn laptop rommelen was het lastiger om de verleiding van social media te weerstaan. In de avond ging ik naar een evenement in de stad, wat de tijd gelukkig weer wat sneller deed gaan.

Toch lukte het me ook deze dag om weer onder de 30 minuten schermtijd te blijven. Met als grootste gebruik de ‘klok app’, wat een sluimerend alarm is geweest.

resultaat van schermtijd op dag 2 tijdens social detox

Einde experiment

Op maandag was het moment daar, de tijdslimieten konden weer worden verwijderd, het experiment was voorbij! Maar… helemaal verwijderen deed ik niet. Ik vond de ruim anderhalf uur die ik voor het experiment op Instagram doorbracht toch wel confronterend en erg veel en heb het tijdslimiet momenteel op 1 uur per dag gezet. Het doel is om dit nog iets verder af te bouwen, maar niet meer in één keer van 100 naar 0. De volgende stap is 45 minuten per dag en daar oké mee zijn.

Ook ben ik nu anders bezig met Snapchat. Na dit weekend waren mijn streaks natuurlijk allemaal weg, aangezien ik niet elke 24 uur een foto had gestuurd. En eerlijk? Dit geeft mij zoveel rust! Ik stuur nu een foto wanneer ik dat wil, naar de mensen naar wie ik het wil sturen en niet ‘omdat het moet’.

Conclusie

Over het algemeen is het experiment mij erg goed bevallen en is de gedachten ook gelijk “dit ga ik vaker doen!!!” Het was heerlijk om mijn eigen ding te doen zonder (onbewust) ook bezig te zijn met wat anderen in het weekend deden. Oh, die zijn naar het bos, en die zijn een dagje naar Maastricht.. Nou en! Ik heb lekker een rondje door mijn buurt gelopen, ook heel fijn en voor mij net zo prima!

Ook merkte ik dat mijn gedachten veel rustiger waren die dagen. Doordat ik minder informatie binnen kreeg (alle foto’s, informatie en emoties van anderen), was er ook minder om over na te denken. Dit is iets wat vaak zo onbewust gaat, maar toch denk je – soms zonder dat je het echt doorhebt – na over wat je hebt gezien én ga je jezelf er mee vergelijken. En die rust, dat was toch wel het grootste pluspunt van dit experiment en de reden voor mij om dit vaker te doen!

Bekijk ook: