Zo werkt figureren in films en series!

Als je bij het kijken van Moordvrouw, Keizersvrouwen of Danni Lowinski goed hebt opgelet, kan het zomaar zijn dat je mij voorbij hebt zien komen. Huh? Ja, echt! Maar… waarschijnlijk heb je hier niet eens op gelet en had je alleen oog voor die knappe acteur *kwijl* of die super grappige actrice. De kans dat je bij films en series naar de achtergrond kijkt is vrij klein.

Maar hoe gek zou het zijn als de twee personages elkaar ontmoeten in een hippe koffietent, die helemaal leeg is? Of als zij over straat lopen in Amsterdam en die straat helemaal leeg is? Juist, dat zou héél gek zijn…

En precies om die reden zijn ze voor films en series ALTIJD op zoek naar figuranten om dat soort scènes op te vullen met voorbijgangers, kantoormedewerkers, ziekenhuispersoneel en alles daartussenin.

Wat is figureren/een figurant zijn?

Zoals hiervoor al uitgelegd spelen veel scènes in films en series zich af op plaatsen waar normaal ook andere mensen zijn en niet alleen de personages. Omdat ze voor opnames vaak een compleet gebouw of straat afzetten, moeten ze deze ‘toevallige voorbijgangers of bezoekers’ inhuren. Deze mensen noem je figuranten.

Doorgaans heb je als figurant geen tekst en sta of zit je ergens op de set, of moet je van punt A naar B lopen op het moment dat ze gaan filmen. Soms komt het voor dat ze iemand zoeken die wel een of meerdere zinnen tekst heeft. In dat geval ben je een edelfigurant. Hier heb je vaak al wel een beetje cameraervaring voor nodig. Zo weten ze in elk geval zeker dat je een beetje uit je woorden komt met een camera vol op je gezicht 😉

Figureren in films en series, Moordvrouw
Ik als ziekenhuismedewerker in Moordvrouw

Dat wil ik! Hoe word ik figurant?

Je kunt je vast voorstellen dat ze voor een romcom andere types zoeken dan voor een misdaadserie. Dus IEDEREEN kan figureren in films en series! Van jong tot oud, van dik tot dun, met overal tattoos, paars haar, iedereen.

Er zijn verschillende castingbureau’s die producties helpen met het vinden van de juiste figuranten. Zo sta ik ingeschreven bij MultaCasting (deze is super fijn, veel opdrachten, goed contact én leuke projecten) en meld ik me ook wel eens aan voor een specifieke productie bij Blue Circle Casting.

Je kunt deze bureau’s volgen op Instagram (of Facebook) voor nieuwe oproepen of je inschrijven voor de nieuwsbrief via de website van het bureau. Op die manier krijg je de openstaande oproepen in je mail inbox en kun je kijken of er iets voor je tussen zit.

Let er wel op dat je alleen reageert op oproepen waarbij je in het profiel past. Zoeken ze een een man tussen de 25 en 45 jaar met een ‘ruig’ uiterlijk? Geef je dan niet op als je van jezelf weet dat je er netjes en verzorgd uitziet. Of zoeken ze een dame van 25-35 jaar met blond haar? Laat die opdracht als brunette dan éven lopen. De productie is specifiek op zoek naar deze types en zullen je sowieso niet boeken als je niet aan de eisen voldoet. Door te reageren zorg je alleen maar voor meer werk.

Benieuwd hoe het er op de set aan toe gaat als je wordt geboekt als figurant? Lees dan zeker verder!

Ik mag komen figureren! Maar hoe werkt dat precies?

Yes! Je mag naar de set komen om te figureren! De eerste keer is dat natuurlijk super spannend. Bij elke productie gaat het er anders aan toe en daarom vertel ik hier ook mijn eigen ervaringen en kan het zijn dat je zelf op set iets anders ervaart. Maar zo weet je een klein beetje wat je kunt verwachten.

Figureren in films en series
Apparatuur op de set
Locatie en kleding

Bij de oproepen van het castingbureau staat vaak niet heel veel informatie. Soms weet je niet eens voor welke film of serie het precies is, vooral als het om een nieuwe productie gaat. Je weet vaak alleen de plaats waar de opnames zijn, geen exacte locatie. Ook het tijdstip kan heel breed zijn. Deze concrete gegevens krijg je pas als je wordt geboekt als figurant en meestal ook pas een dag van te voren. Zorg er dus voor dat je ook echt in die plaats kan komen op die dag/tijdstip en houd je hele dag vrij.

Voor je naar de set toe gaat krijg je dus meer details. Vaak krijg je ook de vraag of je bepaalde kleding mee wil nemen die bij de serie passen. Zo werd mij midden in de zomer gevraagd om een winterjas mee te nemen en een aantal nette truien. Deze serie zou zich afspelen in de herfst/winter, dus is het een beetje gek als mensen in t-shirts rondlopen natuurlijk. Zorg er daarbij voor dat je wat verschillende dingen meeneemt. Zo kunnen ze kiezen wat het beste bij de setting past.

Lees ook ‘Geld verdienen met online shoppen? Zo doe ik dat!’

Op en naast de set

ZORG DAT JE OP TIJD BENT! Hoe awkward is het als iedereen op jou moet wachten? Wees liever iets eerder dan de tijd die je hebt doorgekregen. Zo heb je nog even de tijd om je rustig om te kleden (indien nodig) en even iets eten/drinken of te kletsen met de andere figuranten.

Figureren in films en series
Wachtruimte figuranten

Vaak hebben ze een speciale plek waar de figuranten kunnen zitten, wachten en hun spullen kunnen neerleggen. Hier word je opgevangen door de figurantenbegeleider. Hij of zij is het aanspreekpunt op de set, zal zorgen dat alles goed verloopt en dat je weet wat er staat te gebeuren.

Neem ook altijd iets mee om je te vermaken. Op een dag nemen ze vaak meerdere scènes op. Soms is daar geen figuratie voor nodig, of slechts een paar mensen. In dat geval moet je even wachten. Soms is dit zelfs een paar uur. Neem een (puzzel/lees)boek mee, een spelletje, spel kaarten, tablet, etc.

Op de set zelf (waar ze écht filmen) krijg je vaak een plek toegewezen. Je staat of zit ergens, moet ergens naar kijken, met iemand praten of moet een stukje lopen. Onthoud goed voor jezelf waar je staat of zit als de scène start en ook wat je precies doet. Ze nemen één scene vaak van meerdere kanten op en dan is het handig als je hetzelfde blijft doen.

Een paar regels…

Ga je figureren, dan houd je je altijd aan de regels die op de set gelden. Dit zijn geen hele gekke dingen, maar moet je wel in gedachten houden. Je bent ergens te gast waar mensen hun werk aan het doen zijn.

Zo mag je bijvoorbeeld nooit foto’s maken op de set (hier teken je ook een contract voor). Het zou toch wat zijn als door jou uitlekt hoe de cliffhanger is afgelopen…. 😉

Iets anders is dat het niet altijd gewaardeerd wordt om zomaar op de acteurs af te stappen. Wil je een foto maken met iemand? Overleg dit dan met de figurantenbegeleider. Hij of zij gaat dan kijken of er een geschikt moment is. Ik heb wel eens meegemaakt dat we een heftige scène gingen draaien en de actrice zich daarvoor moest voorbereiden en inleven. In zo’n situatie wil je haar natuurlijk niet zomaar storen voor een selfie.

Figureren in films en series
Ik als ziekenhuismedewerker in Moordvrouw

Op de langere draaidagen wordt er door de catering voor eten gezorgd (maar neem ook altijd zelf iets mee, voor het geval je iets niet lust). Bij de meeste producties is het een ongeschreven regel dat de acteurs eerst het eten pakken, dan de crew en als laatste de figuratie. Wacht dus netjes tot er wordt aangegeven dat je eten mag gaan halen.

En ohja, ga nooooooit zomaar aan een tafel met de acteurs zitten om te eten. I know, dat zou super gezellig zijn, maar niet echt volgens de ‘film etiquette’. Dus gewoon netjes bij je mede-figuranten gaan zitten.

Bekijk ook: